Kvinna som ligger i badkar
Livsstil

Var självisk – för andras skull

Publicerad

Att sätta andra människors prioriteringar framför dina egna gör dig inte till en god person. Det gör dig inte osjälvisk. Om du alltid sätter dig själv i andra hand skadar du andra indirekt utan att inse det. Här ger vi knepen för att bli mer självisk.

Att vara självisk behöver inte innebära att du ska lämna dina barn hungriga och utan uppsikt medan du själv är på fest. Men en utvilad, tillfredsställd och frisk förälder, kollega eller partner har mer att ge.

Här är några sätt som du kan använda, inte bara för att berika ditt eget liv utan också för att påverka personerna omkring dig till det bättre.

1. Ta en dag, en morgon, eller en timme för dig själv för att göra vad som helst

Vad som helst som du kan passa in – åtminstone en gång i veckan. Du kanske vill se en film eller läsa en tidning på soffan eller i badet. Du kanske vill ta med dig en latte till parken eller äta lunch med en gammal vän och få några goda skratt tillsammans. Vad det än är, se till att det känns bra och att du är onåbar.

2. Ta dig tid för något nytt och roligt

Vad har du alltid velat prova på men inte haft tid för? Nu är det dags att ta tag i det! Boka en tangokurs, italiensk matlagningskurs, fransklektion eller vad du nu är sugen på. Du kommer vara så glad och stolt efteråt, både för att du faktiskt såg till att det blev av och för att du klarade av det.

3. Tänk goda tankar om dig själv

Prata med sig själv. Varje gång du ser din spegelbild, säg något snällt till dig själv.

  • Jag är bra!
  • Livet är härligt
  • Jag älskar mig.
  • Jag är stark och smart och säker på mig själv.

Pröva det i en månad och lägg märke till hur det höjer din självkänsla.

4. Prioritera dig själv

Se till att lägga tid och pengar på dig själv. Lägg en tia extra på lite lyxigare mat eller  slå på stort och spendera pengar på en massage.

Säg nej eller be kollegorna skjuta på det där mötet direkt efter lunch så att du hinner ta en promenad. Be någon ta hand om barnen en kväll så att du kan ligga på soffan och läsa en tidning istället för att laga mat och diska åt andra. 

Det klokaste du kan göra är att vara den bästa, lyckligaste versionen av dig själv. Och det innebär ett visst mått av själviskhet. Det kommer också att inspirera andra att behandla sig själva bättre.

Vad tänker du göra för sig själv den här veckan?