Väninnor som håller om varandra i en park
Livsstil

Vänskapen åldras med oss - ”Det kommer nya minnen hela tiden”

Publicerad

Vi åldras inte bara med vår partner, våra barn eller med vår familj. Vi har även vänskapen med oss genom åren. Eva Widman Löfgren, 57 och Gisela Högberg, 61, har varit vänner i över 30 år. För Älska att åldras berättar de om hur de möttes, vad som är viktigt i en vänskap och hur de ser på den framöver.

Jag träffar först Gisela på ett kafé i närheten av hennes arbete på Östermalm i Stockholm. När Eva kommer och de två vännerna får syn på varandra skiner de upp. Omfamningen som följer utsöndrar värme och kärlek. De sätter sig ner på samma sida av bordet och flera gånger under vårt samtal skrattar de eller håller med om något den andra säger.  

Det var över trettio år sedan de först träffades. Eva var 25 år och Gisela hade fyllt 28. Då visste de inte att deras möte skulle bli början på en livslång vänskap. 

– Vi träffades när Eva sökte jobb där jag arbetade, berättar Gisela. Jag var chef och Eva kom på intervju hos mig. Fyra år senare bytte jag jobb och efter en tid kom Eva även dit och jobbade i två år.  

De två väninnorna lärde känna varandra som kollegor men vänskapen utvecklades till mer än en arbetsrelation. De delar många minnen tillsammans. Ett minne som betyder mycket för Eva var när hon var ny i Stockholm och Gisela bjöd med henne till Åland. 

– När jag flyttade från Gävle till Stockholm kände jag inte så många. Att bli inbjuden till Giselas landställe, där jag fick lära känna hennes systrar och föräldrar, var stort för mig. Sedan dess har vi träffat varandras familjer många gånger och min mamma har minnen från möten med Gisela som jag inte ens själv minns, skrattar Eva. 

Åland blev första steget i det som i dag är en stark vänskap. Sedan dess har de delat många resor, möten och samtal med varandra. Men de små sakerna spelar mindre roll, det som betyder mest är att de har varit med varandra på resan genom livet, från att vara singlar till att träffa man och få barn.

– Att ha en vän som jag kan prata med familjen om känns viktigt. Det är nog därför vi har ett djup i vår vänskap, säger Gisela.

Vad är det bästa med er vänskap?

– Att vi har en historia ihop. Det är skönt att umgås med en person som förstår mig, för hon har känt mig innan allt i livet hänt, säger Gisela.

Eva och Gisela var unga när deras vänskap startade och när de skaffade egen familj fick de mindre tid att ses. Inte nog med det flyttade Eva utomlands under några år och i dag bor hon i Mariefred. Trots det har de aldrig varit oroliga för att glida ifrån varandra.

– Vi har en grund i vår vänskap som bygger på trygghet. Vi vet var vi har varandra, oavsett det geografiska avståendet. Efter trettio år som vänner och många små och stora händelser i båda våra liv hörs vi fortfarande på olika sätt varje dag. Även om det ibland är via sociala medier, säger Eva. 

Gisela går i pension om två år och då vill hon fördjupa sin relation till Eva. Hon vill få mer tid att hitta på saker med henne.

– Jag kanske kan åka till Mariefred oftare och hälsa på, säger hon.

Vilket är ert bästa minne tillsammans?

– Det kommer nya minnen hela tiden, skrattar Gisela. 

Frågan om bästa minne utlöser en rad anekdoter. Eva nämner minnen från sommarstället på Åland och de pratar släktingars bröllop. 

– Ett viktigt ögonblicksminne är min sons första jul på Skansen. Då var Eva med. Vi stod med glögg och min son hade fått en julbock, berättar Gisela och ler.
 

Två väninnor som ler mot kameran i en park

Alla minnen kanske inte är lika glada. Har ni bråkat någon gång?

– Ja, det har vi. Men det var mest irritation på jobbet i och med att Gisela var chef och att jag inte alltid höll med om alla beslut. Privat har det inte varit några konflikter alls, säger Eva och Gisela nickar instämmande. 

Vad har ni lärt av varandra?

Eva berättar om Giselas fina höstbuketter. Hon säger att hon inte var intresserad av blommor förut men har ett stort intresse av det i dag. Gisela har i sin tur inspirerats av Evas matlagning:

– Jag har alltid fått en kick av Evas matlagning. Evas syster bodde i Tyskland ett tag, vilket gjorde att Eva lagade mat på ett tyskt vis, där hon kokade mycket av maten. Det tyckte jag var spännande, säger Gisela.

Har er vänskap förändrats på något sätt genom tiden?

Förr semestrade Eva och Gisela mycket ihop men väninnorna menar att det inte är sakerna de gör som påverkar vänskapen. Deras gemensamma intressen delar de gärna med varandra men andra intressen får de istället utlopp för med andra vänner. Men det försämrar inte deras vänskap.

– Vår vänskap har aldrig förändrats. Den har samma egenskaper som förut, säger Eva.

När Gisela och Eva ses pratar de mest, oftast över ett glas vin eller en kaffe på ett kafé. När de inte ses följer de även varandra på sociala medier och kommunicerar dagligen på olika sätt. På det sättet känner de att de inte behöver ses ofta för att känna att de är nära vänner. 

Vad är era bästa tips för att få en vänskap att hålla?

– Att hålla kontakt. Och att hitta en bubbla där ni trivs utan omvärlden. Vi kan träffas bara vi två, utan familjer eller andra, säger Gisela.

– Och prata mycket, det har vi alltid gjort, säger Eva.

Vad ser ni fram emot i framtiden?

– Att vi ska åldras tillsammans och få mer tid tillsammans. När jag tänker på uttrycket ”att åldras tillsammans” tänkte jag först på min familj, men det är ju så många fler jag vill åldras med och Eva är en av dem. Jag har tänkt på åldrande sedan min pappa gick bort i en hjärtinfarkt. Därför vill jag sluta jobba när jag fyller 62, för att ta vara på livet, säger Gisela.

Detta får Eva att tänka efter. 

– Jag har inte tänkt på att jag åldras. Jag har inte tänkt på det ihop med vänskap heller, jag lever på som alltid. Det är olika perioder i livet. Men det är roligt när en vänskap är så lång. Vi har varit med om alla faser i livet och vår vänskap har överlevt både med- och motgång.

Det är nog precis som Eva och Gisela säger. Vi kan finna vänskap var som helst. En arbetsintervju kan vara början på en fantastisk historia. Så länge du tar hand om och vårdar den.

Och så länge vi lever väntar nya möten runt hörnet. Vem vet, snart kanske du har träffat en helt ny vän.