Konstnär som målar
Familj

Tre generationer konstnärer

Publicerad

”Sedan jag gick i pension har jag känt att livet börjat om på nytt.” Så säger konstnären Christina Giertz om att bli äldre i ett intimt samtal om åldrande och att finna konsten sent i livet - och hur hennes passion kom att påverka både barn och barnbarn.

Intresset för konst och skapande har funnits hos Christina ”Chinna” Giertz sedan barnsben. Men det var först efter en akvarellkurs 1993 som hon vågade leva ut passionen. 22 år senare målar Christina fortfarande, såväl ensam som med barn och barnbarn, i ateljén i Danderyd i Stockholm.

Hur viktig var kursen för ditt skapande?

– Skapandet och formgivandet har alltid varit en naturlig del av mitt liv, men det var först efter akvarellkursen som mitt självförtroende blev bättre och därefter vågade jag visa upp mina verk.

Vilket är ditt starkaste minne kopplat till ditt konstnärliga skapande?

– Det var sommaren när jag gick kursen. Jag fick oändligt med styrka och inspiration, som gav mig kraft att måla och våga stå för min konst. Kort därefter var vi i vår sommarvilla i Öregrund, och där vid klipporna satt jag och målade av en fantastisk vy med det lugna vågskvalpet ständigt närvarande.

Vilka är dina bästa råd till de som har en dröm om att skapa konst?

– Att gå en kurs kan låta klyschigt, men det är trots allt mitt bästa råd. Du får inspiration, möjlighet att träffa likasinnade och öva upp dina tekniker. Det var på den där kursen för 22 år sedan som jag själv fick min stora uppenbarelse och sedan dess har jag inte kunnat sluta måla.

Vad är det bästa med att bli äldre?

– När jag var yngre var jag rädd för att bli sysslolös och stillasittande. Med perspektiv kan jag konstatera att jag aldrig har varit så upptagen, eller känt mig så fri, som nu. Jag har möjlighet att själv disponera min tid tillsammans med min familj och uppleva delar av livet som inte var möjliga förr. Förutom sporadiska resor utövar jag vintersport, simmar, paddlar kajak och vandrar i skogen. Det gäller att hålla igång och att inte tro på fördomarna om att bli äldre. Nästan ingen av dem stämmer!

Vilket är ditt bästa råd till personer som tror att livet slutar vid 50?

– Jag fyller 70 i år och ända sedan jag gick i pension har jag känt att livet har börjat om på nytt. Det handlar mycket om att fånga dagen. För mig är varje dag en ny början och ett nytt äventyr.

Nämn några platser eller situationer som ger dig konstnärlig inspiration i vardagen.

– Det är framförallt när mina barnbarn är i ateljén och målar. Det är otroligt inspirerande att se hur ett barn tänker och utvecklas, på många sätt har vi vuxna mycket att lära av barnen. Naturen inspirerar också. Tyvärr kan jag inte ta staffliet och penslarna med mig överallt men då fungerar kameran bra för att fånga ögonblick som sedan kan bli en målning.

Är det någonsin försent att börja måla?

–  Absolut inte. Du behöver nödvändigtvis inte bli konstnär, men att kunna måla och visualisera tror jag är bra för själen. För mig har konsten varit en fristad. Nu har jag exempelvis börjat med keramik och skulptur. Det finns alltid nya projekt på gång. 

Chinna är inte den enda i familjen som tilltalas av skapandet. Både dottern Linn Nyström och barnbarnet Smilla Hagman, som är barn till dottern Petra, målar. Medan Smilla är nordisk mästare i karate och ser målning som avkoppling vid sidan av sina gymnasiestudier och träningen, tar konsten en större del i Linns liv. I den har hon funnit tillflykt och glädje. Tillsammans är de en tre generationer stark konstnärsfamilj som möts i Chinnas ateljé.

 

Tre generationer konstnärer står vid målning

Ditt konstnärskap verkar ha gått i arv. Vad betyder det för dig? 

–  Mitt 16-åriga barnbarn Smilla har varit med mig mycket under sin uppväxt och har en stor talang. Jag skulle säga att hon är bäst av oss alla. Även mitt femåriga barnbarn Vera vill gärna vara med och måla med oss. Det är ett underbart sätt att få kontakt med barnbarnen på, säger Chinna.

Linn, vad är din historia bakom ditt skapande?

Jag hade en dröm…att måla stora färgstarka tavlor. Det tog 30 år innan jag satte min första pensel på en vit duk och det är det bästa jag har gjort i hela mitt liv.

Hur har Chinna inspirerat dig i ditt konstnärliga utövande?

– Mamma har varit en stor källa av inspiration för mig. Det har alltid varit något kopplat till frihet och värme. Jag har alltid fått uppmuntran och inspiration av mamma. Det har gjort jättemycket för mitt utövande. När vi var på inspirationsresa i Frankrike och gick en målerikurs tillsammans förde det oss närmare varandra. Baksidan när man blir vuxen och skaffar egen familj är ju att man har mindre kontakt med sina föräldrar.

Hur ser din konst ut? 

– Mina tavlor är oftast färgstarka och innehåller många lager färg och en del collage. Motiven varierar efter min känsla, de är mestadels abstrakta men du kan ofta se ett motiv. Jag är i en ständig process och älskar varje sekund av den tid jag får med penseln i handen.

Hur tror du att din konst kommer att förändras i och med att bli äldre?

– Jag har målat i över 10 år och bara på den tiden kan jag se att jag har utvecklats mycket i mitt skapande. En känsla jag har är att jag börjar som en ny människa varje gång jag ställer mig vid duken.

Vad har varit roligast med konstintresset i er släkt?

– Jag blir glad inombords när jag ser hur många i släkten som är intresserade av skapandet. Mammas ateljé har blivit ett nav för barnbarnen. Där får alla skapa utifrån sina egna förutsättningar utan att bli dömda eller få sina verk betygsatta. 

För att se Chinnas, Linns och Smillas skapelser och få info om kommande utställningar och nyheter kan du besöka deras webbsida, http://www.linns-konst.se/