Löpare med utsikt över hav och natur
Möten

”Träning är en gåva, inte ett straff”

Publicerad

Älska att Åldras möter: Ingmarie Nilsson, som har instiftat löpningens dag i syfte att uppmärksamma träningsformen.

Den första lördagen i februari varje år infaller löpningens dag. Bakom idén står Ingmarie Nilsson, som under 90-talet var en av Sveriges främsta löpare inom långdistans. Ingmarie har vunnit såväl Stockholm Marathon som Tjejmilen och Finnkampen. Älska att Åldras fick en pratstund med henne, där vi pratade om enkelheten i löpning, träning på ålderns höst och hennes fem bästa tips på hur du kommer igång en gång för alla. 

Det krävs inte många minuters samtal med Ingmarie för att förstå varför det var just hon som instiftade löpningens dag. Hon är glad, energifylld och börjar med att berätta för oss att hon så gott som alltid är igång på något vis. Ingmarie är en sann inspirationskälla som brinner för både löpning och människors rätt, oavsett ålder eller förutsättningar, att må bättre och att må bra längre med hjälp av träning.

Varför instiftade du löpningens dag?

– Februari är ju en mörk och grå månad mitt i vintern, och jag kände att det både fanns behov och utrymme att göra någonting roligt. Löpning är en träningsform som är mer eller mindre helt gratis och som du in princip kan göra var och när som helst. Löpning kräver som egentligen inte mycket mer än en dos motivation.  Dessutom kan du göra det oavsett form på kroppen eller ålder, och så kräver det inte att du behöver boka in tid eller lokal, vilket många andra träningsformer gör. 

Hur har gensvaret varit? 

– Det har varit starkt och positivt. Jag har sett många öppna Facebookgrupper och evenemang där du kan anmäla sig till att springa i grupp för att fira dagen. Det tycker jag är fint. En av de största fördelarna med löpning är ju att det kan vara socialt också. Ett väldigt bra sätt att lära känna nya människor på!

Under vårt samtal berättar Ingmarie om några av de fina minnena som hon fått via löpningen: 

– Jag springer ofta när jag reser. Det är ett utmärkt sätt att upptäcka nya platser. Du upplever till exempel dofter och ljud på ett helt annat sätt än från en buss eller bil. Och så kommer du ju längre än när du promenerar! Något som för övrigt fungerar fint på hemmaplan också. 

Vilka största hälsofördelar ser du med löpningen?

– Det finns så många, men om jag ska säga några är det den fysiska styrkan i muskler, senor och ligament, alla de glädjehormoner som frigörs samt att det är stressreducerande. Löpningen påverkar även styrkan positivt men när man blir äldre räcker inte alltid det utan det är bra att träna extra av både styrka och rörlighet. Men sen kan ju saker hända i livet, och du kan tvingas ta uppehåll från träningen men det behöver inte betyda att det är för evigt. Dock är det viktigt att försöka upprätthålla sina träningsrutiner ändå. 

Hur viktigt tror du att det är med rutiner egentligen? 

– Det är jätteviktigt med rutiner, speciellt när det kommer till träning. Om det så bara är en armhävning mot väggen för att du för tillfället inte kan genomföra din vanliga träning, så är det bättre än ingenting. Det gäller att utgå från där du är just nu, och att sätta upp mål, för att någon gång i framtiden komma dit. Kom också ihåg att resan dit är själva grejen och en stor del av målet. Det ska vara roligt på vägen dit!

Vad skulle du vilja förmedla till din omvärld?

Att det är viktigt att inte ta kroppen för givet och att vara tacksam för det du har. Att du kan springa, att du får springa och att det är en enkel och billig träningsform som nästan alla klarar av. Det är en träningsform som är bra för hela kroppen, och du får helt sätta din egen nivå. Vill du springa jättelångsamt och varva med att gå så funkar det jättefint det med. Håller du i så springer du snart hela tiden.  Kom ihåg att träning är en gåva, inte ett straff. 

Kan du ge dina fem bästa tips till de som vill börja springa? 

  • Börja försiktigt. Löpning är fantastiskt, men det kan också vara tufft för kroppen. Att få bättre kondition går snabbt, men sen ska ju muskler, senor och ligament också hänga med. 
  • Varva gärna gång och löpning. Särskilt i början. Ta inte ut dig i början utan spring långsamt, eller gå, om det känns för jobbigt. 
  • Avsluta alltid träningen när du fortfarande har roligt. Det är viktigt att avsluta sin träning med känslan att du vill träna igen, kanske redan under morgondagen. 
  • Ha tålamod. Det går inte att få in en vana om du bara går ut och springer en gång i månaden.  Det gäller att vara mer ihärdig än så. 
  • Investera i en bekväm och bra utrustning. Välj exempelvis skor som känns bra redan i butiken för gör de inte det så kommer de troligtvis inte kännas bättre i löpspåret sen. 

Om ni vill veta mer om Ingmarie driver hon sin egen blogg här.