Människor som sitter i en ring
Livsstil

Så kan du stötta äldre HBTQ-personer

Publicerad

Den sista veckan i juli är det återigen dags för Stockholm Pride -  den stora pridefestivalen som varje år hålls för att uppmärksamma HBTQ-rättigheter. Att vara HBTQ-person och även äldre innebär ofta att vara extra utsatt i en redan mycket utsatt grupp. Men vad kan du göra för att stötta dessa människor? Älska att åldras tipsar!

Pride uppstod ur en rörelse som verkar för att människor ska vara stolta över sin sexuella identitet eller läggning – oavsett hur den ser ut. Att få vara sig själv må låta ganska självklart i dagens samhälle, men trots detta riskerar HBTQ-personer fortfarande att utsättas för både diskriminering och utanförskap. Att vara homo-, bi-, trans- eller queerperson är något som sticker ut från normen och även om mycket har hänt inom HBTQ-rättigheter de senaste åren tillhör dessa människor fortfarande en utsatt grupp.

Äldre HBTQ-personer är en grupp som tenderar att ha det extra jobbigt. De har genomgått en tid då homo-, bi- och transsexualitet var stämplat som en sjukdom, och många av dem kan därför ha extremt dåliga och ångestframkallande erfarenheter med sig i bagaget. Bland dem finns ofta en stor rädsla för att inte kunna vara sig själva som lever kvar. Många lever ensamma efter att ha blivit övergivna av familj och vänner i yngre år, eller för att de aldrig bildade familj på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet.

HBTQ-äldre känner dessutom ofta stor rädsla för att söka hjälp av vården och undviker läkartider och liknande vilket gör att deras hälsa kan riskera att bli sämre.

Stötta äldre HBTQ-personer – detta kan du göra

Att stötta äldre HBTQ-personer är inte viktigt bara under prideveckan, utan något vi bör göra året runt. Detta kan du göra:

  • Bli volontär för en lokal RFSL eller HBTQ-förening. Att ge av sin tid för att umgås är oftast det som betyder mest för ensamma äldre människor!
  • Uppmana din kommun att underlätta för äldre genom att starta HBTQcertifierade hyresrättsföreningar och äldreboenden, sociala träffar, stödgrupper eller andra verksamheter. Kanske kan vårdpersonalen i kommuen få gå en utbildning?
  • Visa var du står i frågan! Prata om HBTQrättigheter med dina nära och kära och upplys dem om utmaningarna som fortfarande finns. Delta i pridefestivalen, sprid kunskapen via dina digitala kanaler och våga alltid säga ifrån om du upplever att någon är utsatt.

Prideveckan är ett perfekt tillfälle att reflektera över hur långt vi kommit inom HBTQ-rättigheter. Vad kan just DU göra för att bidra till ett mer jämlikt och inkluderande samhälle för alla?