Porträttbild på Pia Johansson
Möten

Pia stortrivs på andra sidan ”dö-halvan”

Publicerad

Komikern och skådespelaren Pia Johansson har nyligen passerat 50, eller som hennes väninna skulle säga - passerat andra sidan ”dö-halvan”. Här berättar hon om sina tankar kring att åldras, att leva i nuet och varför hon vägrade ta på sig offerkoftan när hon plötsligt hamnade i klimakteriet.

Hon älskar att leva i nuet, mår bra av att vara nära naturen och lever efter devisen att alla måste lära av sina misstag. Pia Johansson föddes 1960 i Umeå men flyttade till Stockholm redan som tonåring. I dag är hon nyligen fyllda 54 år.

– Från det att vi tar vårt första andetag åldras vi. Eller lever livet, som jag väljer att se det. Det intressanta är att det är först efter att vi fyllt 50 som frågorna om hur det är att åldras kommer. Kanske för att vi som lyckats leva så länge har hamnat på andra sidan ”dö-halvan”, som min väninna säger. Och jag som har privilegiet att vara där, på andra sidan ”dö-halvan”, skulle säga att jag älskar att leva livet - fullt ut!

Efter att Pia passerade 50 hamnade hon i klimakteriet och fann snabbt att det inte fanns någon positiv information att hämta någonstans.

– Man får i princip reda på att man är döende, man har fel på urinblåsan, dåliga tänder, dålig hud, ingen sexlust och man blir deprimerad och nedstämd.

Det var först efter att Pia hade googlat om klimakteriet som hon kände sig sjuk och deppig. Hon vägrade dock att ta på sig offerkoftan och vände istället blicken mot andra delar av världen för att få en mer upplyftande bild om tillståndet. Hon läste om synen på klimakteriet i Botswana, där man likställer menopausen med frihet. Kvinnorna slipper att oroa sig för mens, skydd och kostnader. Klimakteriet lyfts fram som något positivt, något som bland annat ger ökad sexlust. Pia läste om Mayaindianerna, som ansåg att klimakteriet var en viktig fas i kvinnans liv då hennes spirituella egenskaper når sin höjdpunkt. Att inte lyssna så mycket på allt det negativa. Att istället fråga sig vad det innebär att vara kvinna. Det är inte att ständigt ha hög östrogenhalt och föda barn utan det handlar om att gå igenom livets alla faser och omfamna dessa.

– Dagens sanningar om klimakteriet är inte de riktiga sanningarna. Åk då hellre till Botswana och få ökad sexlust eller till Japan och bli högt värderad!

Pias devis är att leva i nuet. Improvisationen och teatern har lärt henne det och hon kastar sig ofta ut i det okända, trygg i att det kommer att gå bra.

– Lycka för mig är att vara här och nu, vare sig det gör ont eller känns bra. Jag tror att bilden av lycka har förändrats under åren. När man var yngre var lycka detsamma som att vara i ett rus av flow. I dag handlar det snarare om att leva i nuet och omfamna livets alla faser. Allt för många går omkring och är lite ängsligt smårädda hela tiden. Skulle fler vara i nuet skulle också fler känna sig lyckligare.

Ända sedan barnsben har Pia haft sin tro och hon mediterar regelbundet för att rensa kroppen på gammalt skräp. För henne är den inre hälsan viktigast för att känna sig pigg och kry, men hon framhåller även vikten av att vara nära naturen för ett hälsosammare liv.

På frågan om vilken som är hennes mentala ålder är svaret tydligt.

– Vi luras att tro att det är bra att ha en yngre mental ålder i en äldre kropp. Varför då? Är man 54 år fysiskt kanske många lockas att säga att man känner sig som 25 år mentalt. Men VEMS 25-åriga mentalitet menas? Inte skulle jag vilja vara 25 igen! Och framförallt inte mentalt. Nej, jag har bestämt mig för att trivas med mig själv, alltså är jag 54 år BÅDE fysiskt och mentalt. Basta.

Att leva resten av sitt liv i en specifik ålder är heller ingenting som Pia skulle välja om möjligheten fanns.

– Vilken livslögn. Att vilja leva resten av sitt liv i en specifik ålder är bara baserat på rädsla… Jag vill leva mig igenom livet i alla åldrar!