Familj som packar ur bilen för att ha picknick ute i naturen
Familj

Pappa runt 50 – en fyrabarnspappa berättar om sitt föräldraskap

Publicerad

När vi kommer hem till familjen Kågströms stora trevåningslägenhet ett stenkast från Odenplan i Stockholm råder det lugn och ro. De tre äldsta barnen är i skolan och minstingen Lily, 3 år, är fortfarande på förskolan. Det enda som hörs är det kärvänliga kivandet mellan makarna Lotta och Magnus, där båda turas om att ge varandra blickar och ord fyllda av lika delar kärlek och humor. De har varit ihop i tjugo år och gifta i tio av dessa. Och många barn har det hunnit bli under åren, men inte så många som de sa från början.

– Vi är väldigt barnkära båda två och när vi träffades sa Lotta att hon ville ha fem barn. Nu tror jag att vi nöjer oss med fyra, skrattar Magnus och får medhåll från Lotta.

När Magnus blev pappa första gången var han 35 år gammal och bland de yngsta av föräldrarna i förskoleklassen. Med Lily är det tvärtom.

– Jag fyller femtio nästa år och teoretiskt antar jag att jag skulle kunna vara hennes morfar, men jag känner mig långt ifrån en morfar, säger han.

Lotta är inte sen med att ge honom en skämtsam pik om ålderskris. Men faktum är att Magnus knappast påminner om en morfar. Istället förefaller han att vara en synnerligen aktiv person som förutom att han tränar tre till fyra gånger i veckan och jobbar heltid alltid har tid för familjen. Han tackar sitt trygga föräldraskap för det. Under åren och för varje barn han fått har han lärt sig vad som fungerar och inte fungerar.

– Jag ser många föräldrar som skyndar sig att hämta på förskolan runt tretiden för att sedan rusa till parken med dem. Sedan är det fotboll, balett och dans flera gånger i veckan. Det är tydligen så det fungerar nuförtiden. Jag får inte ihop det. När har de kvalitetstid med barnen? Vi går hem istället och pratar, skojar och umgås med varandra. Tiden är knapp ändå. De spenderar så pass många timmar på förskolan och i skolan att när vi väl är tillsammans vill jag vara just det, inte bocka av alla aktiviteter vi gjort, säger Magnus.

Han upplever att många föräldrar lägger över sin egen stress och sina prestationskrav på barnen. Vissa pratar om vikten av att gå i rätt skola redan vid ett års ålder och barn jämförs med andra barn. Samtidigt som de har dessa höga krav på barnen vill de vara kompisar med dem istället för föräldrar.

– Jag ser i parken hur det är fler föräldrar än barn där! Föräldrarna är med i sandlådan och springer fram för minsta sak. Hur ska barnen lära sig att leka med andra barn när föräldrarna är med hela tiden? Mitt jobb som förälder är inte att vara kompis, det är att se till att mina barn har det bra.

Under åren har Magnus lärt sig vad som behövs för att barnen ska må bra. En mamma och pappa som tycker om varandra är en viktig hörnsten.

– Det var faktiskt en vän som är präst som sa till mig att om ni vill att barnen ska må bra måste ni må bra själva och må bra med varandra. Det är inte trovärdigt att ena sekunden bråka med sin fru för att i andra sekunden byta ton när man pratar till barnen, berättar Magnus.

Tydliga regler är en annan viktig hörnsten som fyrabarnsfar. Vid varje middag får de barn som är stora nog för att ha en mobiltelefon lämna in dem i en låda. Samma sak gäller vid läggdags.

– Vi är hårda med det… Men vi gör det för att det är bäst för dem i längden. Thea, som har fyllt 14 år, har en telefon som kan plinga nätterna i ända, men hon får kolla den på morgonen istället. Barn behöver sova tio timmar per natt för att klara att koncentrera sig i skolan. Vi är noga med att ge dem deras mest basala behov såsom sömn och mat.

Men så har det inte alltid varit. När Thea var liten fick hon somna när hon blev trött, oftast i soffan. När Magnus och Lotta fick sitt andra barn, sonen Charlie, införde de rutiner för första gången.

– De fick börja lägga sig vid åtta. Det blev en jättevändning för oss. Lily går och lägger sig redan kvart över sju. Förutom att det är bra för deras hjärna och kroppar gör läggningen att jag och Lotta har tid för varandra. Jag går och lägger mig runt elva och läser lite och somnar innan midnatt, säger Magnus.

I ett hushåll med sex familjemedlemmar är det inte konstigt att det behövs lugn och ro. Med åren har Magnus insett att det är viktigt att dagen startar bra. Därför lägger de fram vad alla ska ha på sig kvällen innan och Magnus går upp före alla andra och fixar för att de ska få chans till en mindre stressig morgon.

Medan vi pratar om hur det är att vara pappa till fyra barn kommer Thea hem. Hon ropar glatt i dörren att hon är hemma. Hon har en kompis med sig. Kort därefter kommer tolvåriga Charlie hem, även han med en kompis. Lotta har gått för att hämta Lily.

– Att gå från ett barn till två var en stor skillnad. Att få ett tredje var ingen större skillnad och med det fjärde var det som att få ett litet husdjur. Alla gullar med Lily och vill ha henne hos sig. Hon kommer undan med det mesta och hon kan gå från rum till rum och tigga till sig allas sista godisbitar, skrattar Magnus och berättar om hur hon i lördags bara sträckt in ena handen i Theas rum för att få den sista godisen.

När Lily kommer hem rusar hon direkt till sin far och kryper upp i hans knä. Han stryker henne över håret medan hon glatt berättar vad hon har gjort på förskolan under dagen.

– Mitt tips till andra som ska bli eller funderar på att bli förälder är egentligen att ta det lugnt, mät och jämför inte ditt föräldraskap eller dina barn med andra och ta vara på tiden tillsammans, säger Magnus.