bild på cigaretter
Hälsa

Nya tobakslagen är här – så får du hjälp att sluta röka

Publicerad

Den 1 juli trädde den nya tobakslagen i kraft, vilket gör det ännu svårare för rökare att ta ett bloss på offentliga platser. Är du rökare och väntar på det rätta tillfället att äntligen sluta röka? Nu är stunden här. Det är aldrig för sent att fimpa!

Från och med juli månad är det slutrökt på många ställen runtom i Sverige. Riksdagen har beslutat att införa rökförbud på allt fler allmänna platser. Anledningen till beslutet är att man vill avnormalisera rökning, förhindra tobaksrelaterade sjukdomar och underlätta för de människor som är känsliga mot tobaksrök eller har allergier. Och visst är det väl allas rätt att kunna vistas fritt utomhus utan att behöva andas in tobak ofrivilligt?

Nya tobakslagen 2019 – detta är reglerna

Den nya tobakslagen kommer inte enbart att gälla cigaretter. Alla liknande tobaksvaror är inräknade. Därmed kan vi nu säga hejdå till både e-cigaretter, cigarrer, pipor, vattenpipor och motsvarande produkter i offentliga miljöer. Rökförbudet gäller på följande platser och i anslutning till:

  • Uteserveringar på t.ex. restauranger, caféer och barer.
  • Lekplatser som är öppna för allmänheten.
  • Alla hållplatser och stationer för buss, tunnelbana, tåg, taxi m.m.
  • Idrottsplatser, arenor och inhägnade områden för event eller konserter.
  • Entréer till lokaler som bibliotek, hälso- och sjukvårdskliniker m.m.

Ansvaret för rökförbudet ligger på den som äger eller på annat sätt innehar en lokal eller ett område. Otillräcklig information till gäster eller ignorans av förbudet kan leda till böter. Mer information om ansvar och tillsyn hittar du på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Här får du hjälp att sluta röka

Att riksdagen tar ställning mot rökning genom en tobakslag är såklart bra. Men med ett sådant initiativ följer också ett ansvar att se till att människor får hjälp att sluta röka helt och hållet. Detta kan du göra om du behöver stöd i din rökavvänjning:

  • Prata med någon professionell! Många vårdcentraler erbjuder hjälp med rökavvänjning, och det går även att kontakta Sluta-röka-linjen som erbjuder samtalsstöd via både telefon och chatt.
  • Gå en rökavvänjningskurs. Flera arbetsgivare och företag har i samband med den nya lagen satsat på att erbjuda rökavvänjningskurser. Kanske kan du också gå en kurs via ditt jobb, din förening eller via ett externt företag?
  • Ta hjälp av en app. Idag finns det flera appar som kan hjälpa till med rökavvänjningen. Alex AI är till exempel en chattbot som Älska att åldras har tipsat om förut. Läs mer om den här.
  • Ta hjälp av dina närstående. Involvera vänner och familj och berätta för dem om ditt beslut. De blir med stor säkerhet glada och kommer erbjuda sitt stöd. Kanske känner du någon mer som vill sluta? Att vara två som slutar samtidigt är alltid lättare.

Att sluta röka kan verkligen vara en kamp. Speciellt om man är äldre och har rökt i många år. Men det går absolut och det är verkligen aldrig försent. Ge dig själv chansen att sluta – om och om igen om det behövs.

Läs mer om fördelarna med att sluta röka här.