Kvinna som lyssnar på musik
Livsstil

Musik gör dig kreativ, vältränad och glad

Publicerad

De flesta av oss känner något när vi hör olika sorters musik, men visste du att det inte bara är en personlig uppfattning? Nu finns det forskning på hur musiken påverkar oss.

Om du vill påverka ditt humör ska du lyssna på musik i den sinnesstämning du vill uppnå. En studie visade att efter att ha hört ett kort stycke glad musik var deltagarna mer benägna att tolka ett ansiktsuttryck som glatt, och efter att ha hört sorgsen musik tolkade de ansiktet som sorgset. Detta var tydligast med neutrala ansiktsuttryck, men det skedde också med andra ansiktsuttryck.

Musik kan förbättra kreativiteten

Musiken påverkar inte bara vår sinnesstämning, den påverkar även vår kreativitet. När du lyssnar på musik börjar hjärnan bearbeta vad det är du hör. Genom att belasta hjärnan precis lagom blir det lättare för hjärnan att bearbeta abstrakta problem, vilket främjar din kreativitet.

Det har visat sig att en måttlig ljudnivå är det bästa för kreativiteten. För låg volym ger inte hjärnan tillräcklig utmaning, och för hög volym blir överväldigande. Då fokuserar hjärnan på att bearbeta musiken istället för sina problem.