Två barn som färglägger
Livsstil

Lär dig medan du färglägger

Publicerad

Att färglägga kan vara en avkopplande och meditativ sysselsättning, eller ett konstnärligt uttryckssätt utan krav på särskilda färdigheter. Men du som vill kan lära dig mer om ett ämne när du mediterar med dina pennor. Nu finns det målarböcker som lär dig om exempelvis anatomi och natur samtidigt som du målar.

Att måla ett motiv är ett bra sätt att lära sig det. Istället för att passivt titta på en bild får du själv vara aktiv. Färgläggning är därför ett bra sätt att lära dig till exempel anatomi, eftersom du måste vara uppmärksam på formen och placeringen av varje muskel, ben eller cell.

En klassisk anatomibok är Anatomy Coloring Book av Kapit och Elson. Samma förlag har också böcker om till exempel geografi, botanik, hjärnan, zoologi, och mikrobiologi. Förutom att färglägga ska du också måla in namnet på varje del i bilden, vilket ytterligare hjälper dig att minnas. Är du inte intresserad av biologi kanske målarböcker med fjärilar och blommor känns mer lockande? Oavsett vad du väljer kan målarböcker med verklighetsmotiv vara en rolig omväxling till de mer traditionella målarböckerna med bara mönster.