Kvinna som kramar två barn
Familj

Inget slår en mormor eller farmor – förutom kanske en elefant

Publicerad

Våra barnbarn vänder sig ofta till oss för att finna kunskap, tröst och glädje. Vi mor- och farmödrar är de som rycker in när förskolan stänger tidigt, när febern stiger en arbetsdag och när sommarlovet ringer in. Alla vi som har funnits där och torkat tårar, monterat av stödhjul på cyklar, blandat saft, satt upp teckningar på väggarna och gått på blockflöjtskonserter vet att det inte bara är en mamma och pappa som uppfostrar barn. En familj är mycket mer flexibel än så. 
 

Många barnbarn har faktiskt helt och hållet vuxit upp med oss. I USA har till exempel antalet barn som bor med en mor- eller farförälder mer än fördubblats sedan 1970-talet. Det betyder att mer än 5 miljoner amerikanska barnbarn får den omvårdnad de behöver. 

 

Att barnbarn är viktiga för oss – och vi för dem – visste du nog redan. Men visste du att detta är något vi mor- och farmödrar delar med elefanterna? 

 

En mormor är viktig – även för elefanterna 
Det visar sig att vi människor inte är de enda goda mor- och farföräldrarna. Bland elefanterna är mormodern vital för de små elefantbarnen.

Elefanter lever ofta i stora familjer som består av bebisar, unga och honor. Ledaren är många gånger den äldsta honan, som ofta har en viktig social roll i familjen.

Professor Phyllis Lee från The University of Stirling i England ville veta mer om hur elefantfamiljerna fungerar och har därför spenderat de senaste 42 åren med att analysera 840 elefanthonor i Kenya. I studien fann hon något intressant – en mormors närvaro är avgörande för att en nyfödd unge ska överleva. De elefantungar som föds i en familj där mormodern lever har större chans till överlevnad de första åren än de som inte har någon.  

 

 

Mormoderns stöd till mamman är en av de viktigaste delarna i deras överlevnad:  

”Att ha en erfaren modersgestalt närvarande, som vet vad en unge behöver och man ska göra för att hålla dem nära gör stor skillnad när det handlar om att en elefantunge ska överleva. Att ha en mormor ger mycket välbehövd hjälp. Det var en oväntad upptäckt för oss”, säger Lee. ”Vi trodde inte att vi skulle finna ett så positivt samband mellan att ha en mormor närvarande och att barnbarnen klarade sig så bra i livet”.
 

Bara några få djurarter behöver en mormor
Det är sällsynt med djur som kan leva en lång tid efter att de fortplantat sig. Elefanter är speciella på grund av det faktum att de kan leva upp till 70 år. Många andra djur lever inte så länge och de får därmed heller inte lära känna sina barnbarn. Förutom människor är det bara elefanter, valar och vissa fågelarter som blir så gamla. 

 

En elefantmormor är lik oss på många sätt

En mormor i en elefantfamilj hjälper till att beskydda ungen, håller reda på den och hjälper den om det fastnar. I familjen är det ofta hon som bestämmer. Hon leder familjen till de rätta ställena för att äta eller dricka, eller så leder hon vägen när de träffar andra familjer.
 

“Elefanter är verkligen snälla och stöttande”, säger Lee.


Hennes arbete är fascinerande eftersom det även kan ge oss hintar om vår egen art. Djur kan ha familjer som är lika komplexa och olika som våra egna. Så nästa gång du möter ditt barnbarn kan du berätta att du är som en elefant.