Bild på en hund som sitter i en bil som har bakluckan öppen
Hälsa

En hund kan förbättra din hälsa

Publicerad

En hund är ett bra sätt att förbättra din fysiska och psykiska hälsa. Med en hund får du motion varje dag, oavsett om du vil eller inte.

Hundar ger också ofta struktur till vardagen genom sina egna regelbundna vanor och behov av promenad på fasta tider. En hund är en vän som kan ge tröst när du är ledsen eller stressad. Dessutom får du ofta träffa nya människor när du är på promenad med hunden.

Forskning visar att hundägare som regelbundet går ut med sina hundar är mer aktiva och har mindre risk för fetma än dem som inte går ut med sina hundar och en studie av hundägare mellan 71 och 82 fann att de som går ut med hunden har större rörlighet i sina hem än andra i studien.

Så klart ska man inte skaffa hund enbart av hälsoskäl, utan för att man uppskattar hunden för det den är. Den som funderar på att skaffa hund kan överväga att ta en vuxen hund istället för en valp. Valpar kan vara lite väl energiska för äldre personer, och att uppfostra en hund kan kräva för mycket tid och kraft. En vuxen hund har fortfarande massor av energi, men ger en lugnare tillvaro för ägaren.