Kvinna blickar ut över ett vinterlandskap
Livsstil

Bröstcancern gav mig mer liv i livet

Publicerad

Bröstcancer är kvinnans vanligaste cancersjukdom – cirka 20 kvinnor insjuknar varje dag. År 2006 blev Anna Gran från Mölnbo en del av statistiken. Hon var nyss fyllda 35; en bra bit yngre än de flesta kvinnor som drabbas.

– Det var när jag slutade amma mitt tredje barn som en knöl framträdde på bröstets ovansida. Jag reagerade på den – men jag agerade inte. Det är svårt att förklara, men där och då prioriterade jag helt enkelt inte mig själv. Jag tror det är ganska typiskt småbarnsföräldrar, du är så upptagen att se till barnen att du inte sätter dig själv i första rummet.

Tiden gick och tillslut var bröstet så deformerat att Annas make tvingade henne att sluta blunda för situationen och åka till Stockholm för att undersöka sig.

– Det var en sådan kontroll som skulle ge alla provsvar samma dag, men jag fick inte svaren utan de bad mig komma tillbaka nästa dag. Inte ens då oroade jag mig. I efterhand har jag insett att jag inte gjorde mig själv viktig nog. Jag prioriterade min roll som mamma, inte mig själv.

Anna var tidigt ute och på bra humör den där andra dagen. Hon strosade runt på stan, tog en kaffe och spontanköpte en ny klänning till sig själv.

– Den där klänningen… Den första tanken som slog mig när jag sen fick beskedet några timmar senare var att den var helt fel för en cancersjuk. Jag skulle ha köpt en vit istället, vit för att jag var ett sårat lamm.

Beskedet som väntade var att den aggressiva tumören hunnit växa sig rejält stor – hon skulle ha kommit långt tidigare.

– Förnekelsen jag envisades med ligger på mig. Men jag tycker ändå att de regelbundna mammografikontrollerna borde börja långt tidigare än runt 40-årsåldern. Det är mitt i livet som saker slår till, när vi har som minst tid att vara uppmärksamma.

Nu stod Anna inför en brutal, skrämmande och utmattande behandlingsresa. Under ett och ett halvt år skulle hon genomgå cellgifter, operation, mer cellgifter, strålbehandling och en rad annan medicinering i kampen mot tumören. Ett inre kaos väcktes till liv, där allt var mycket centrerat kring cancern. När behandlingarna började var sjukdomen redan en stor del av Annas identitet och hon bestämde sig för att ta hjälp med att bygga upp sin mentala styrka.

– Den stora personliga omvälvningen kom på Vidarkliniken, dit jag sökte mig för att gå till botten med hela situationen. Här fick jag samtalsterapi, konstterapi, insmörjningar, vila, eurytmi, bra miljö och kost. Det utvecklade mina sinnen och öppnade upp min förmåga att uppleva livsbejakande saker, och ta mig ur allt det trånga kring sjukdomen.

– Jag tror det vore bra om det personliga fick ta lite större plats också inom den övriga vården. För mig blev det på något sätt som att det inte var jag som var på besök på sjukhusen, det var min cancer som var där.

Idag har det gått åtta år sedan Anna blev färdig med sin behandling. Hon fortsätter att gå på regelbundna mammografier men hennes journal är ett blankt papper: hon är frisk. När jag frågar henne om cancern förändrade henne på något sätt blir hon tyst ett tag, sedan säger hon:

– När man drabbas av cancer går allt i expressfart. Beskedet, behandlingen, rehabiliteringen – allt går vansinnigt fort. Men den personliga utvecklingen får samtidigt en skjuts i samma expressfart. Jag är mycket starkare på det själsliga planet idag.

Avslutningsvis säger Anna att fler borde glädjas åt gåvan att få bli äldre. Att åren och erfarenheterna hjälper oss att landa som människor.

– Jag ser tillbaka på min livshistoria och inser att allt som sker har en mening. Idag är jag på jorden helt och hållet, jag lever det liv jag vill i varje ögonblick. Jag kan se nu, att bröstcancern gav mig mer liv i livet.

 

Hej Thomas Wahlgren, onkolog och medicinsk rådgivare på Pfizer. Anna inte bara överlevde sin cancer utan friskförklarades. Hur hoppfull är situationen för kvinnor som drabbas av bröstcancer idag?

-  Det är naturligtvis väldigt individuellt och mycket beroende på hur tidigt cancern upptäcks. Annas berättelse är mycket viktig, och det är glädjande att fler idag botas och överlever sin bröstcancer. Man får dock inte en månad som denna glömma alla patienter som lever med en spridd, icke botbar bröstcancer, och som kämpar med olika typer av behandlingar som mer eller mindre påverkar deras livskvalitet. Lyckligtvis sker forskningsframsteg även här i form av nya kunskaper och behandlingar, som steg för steg kommer att ge ett bättre och längre liv för dessa patienter.

Vad kan man själv gör för att öka chanserna till tidig upptäckt?

- Eftersom tidig upptäckt kan vara avgörande för om man kan bli botad eller inte från en bröstcancer, så bör man regelbundet undersöka sina egna bröst och givetvis gå på de mammografiundersökningar man blir kallad till. Det är också bättre att uppsöka sjukvården en gång för mycket för att bli undersökt om man tycker att något förändrats i brösten. 

Kan vår livsstil påverka risken för att drabbas av bröstcancer?  

- Man vet idag inte exakt varför bröstcancer uppstår, men sannolikt uppkommer sjukdomen genom ett komplicerat samspel mellan en mängd olika faktorer som till exempel arvsanlag, hormonell påverkan på bröstkörtlarna och olika livsstilsfaktorer Det är givetvis viktigt att ta hand om sin hälsa genom hela livet för att på så sätt i den mån det är möjligt minimera risken för ett antal sjukdomar, däribland bröstcancer. Att undvika långvarg östrogenbehandling och övervikt, som är några kända riskfaktorer för just bröstcancer, kan givetvis vara ett sätt att minska sin risk, även om enskilda åtgärder naturligtvis aldrig garanterar att en cancersjukdom inte uppkommer.