Kvinna tittar.
Livsstil

Att inte veta är bättre än att veta

Publicerad

Tror du att du vet allt? Ny forskning tyder på att du i så fall kan vara på väg mot trångsynthet och dåliga beslut. Fördomsfrihet däremot gör dig bättre på att värdera fakta och fatta bra beslut.

En forskargrupp vid Duke University har kommit fram till att ”intellektuell ödmjukhet” – medvetenhet om att ens övertygelser kan vara felaktiga – är en väldigt värdefull egenskap. Intellektuell ödmjukhet är motsatsen till intellektuell arrogans och liknar vad vi i dagligt tal kallar fördomsfrihet, säger författarna till studien.

Forskarna fann att medvetenhet om att ens övertygelser kan vara felaktiga ökade en persons tolerans för andra och hjälpte dem att fatta bättre beslut. I ett experiment värderade intellektuellt ödmjuka personer argumenten i en diskussion – i det här fallet för- och nackdelarna med att använda tandtråd - mer riktigt, jämfört med intellektuellt arroganta individer. De mer ”ödmjuka” personerna var bättre på att skilja på faktabaserade argument och svagare, mindre faktiska, säger forskarna.

I ett annat experiment bad man till exempel personer att läsa en uppsats där författaren antingen stödde eller avvisade religion. Om de inte höll med om det som sas i uppsatsen angrep intellektuellt arroganta läsare författarens karaktär, medan intellektuellt ödmjuka personer avstod från personangrepp.

Forskarna fann också att nivån av intellektuell ödmjukhet är mycket lika bland liberaler och konservativa, liksom bland personer som är religiösa och de som inte är det.

”Detta finns stereotypa uppfattningar om att konservativa och religiöst konservativa personer skulle vara mindre intellektuellt ödmjuka i sina övertygelser”, säger Mark Leary, professor i psykologi och neurovetenskap i ett pressmeddelande från universitetet. ”Vi fann inte minsta bevis som stöd för det”.

En väg ur politiska låsningar

Eftersom intellektuell ödmjukhet inte tycks gynna någon politisk grupp framför en annan, kan det vara en väg ut ur politiska låsningar, tror Leary.

”Det som länge varit fel i politiken är att det finns många intellektuellt arroganta”, säger han.” Att inte vara rädd för att ha fel – det är en värdering som vi borde främja. Om alla var lite mer intellektuellt ödmjuka skulle vi samsas bättre och vara mindre frustrerade över varandra”.

Slipp konflikter hemma och på jobbet

Lite ödmjukhet hjälper även i vardagliga relationer hemma eller på jobbet. 

”Våra vardagskonflikter handlar ofta om ganska triviala saker. Ändå är vi övertygade om att vår syn på världen är rätt och våra vänners eller partners syn är fel”, säger Leary. Genom att ha en mer ödmjuk hållning kan många konflikter undvikas eller dämpas.

Samma sak gäller på jobbet.

”Om vi sitter runt ett bord vid ett möte och chefen har mycket låg intellektuell ödmjukhet, kommer han eller hon inte att lyssna på andra personers förslag”, säger Leary. ”Ändå vet vi att gott ledarskap kräver ett vitt synsätt och att ta med så många perspektiv som möjligt i beräkningen”.

Genom att som chef vara ödmjuk och lyssna och överväga medarbetarnas synsätt kommer du komma längre som chef och bli mer uppskattad.

Studien är publicerad i tidskriften Personality and Social Psychology Bulletin.

Mer information

The Thrive Center for Human Development har mer information om intellektuell ödmjukhet intellectual humility.