Par som håller handen
Möten

Alexandra Charles älskar att åldras

Publicerad

Hon är nattklubbsdrottningen som blev hälsoadvokat. 1998 hörde Alexandra Charles hjärtprofessorn och chefen för Centrum för Genusmedicin, Karin Schenck-Gustafsson, samt gynekologiprofessorn Britt-Marie Landgren berätta om kvinnohjärtat och hormoner samt hur mansdominerad forskningen är och hur kvinnor diskrimineras i vården. För att kunna sprida information ur ett mer kvinnligt perspektiv, inte bara om hjärtsjukdomar utan också om andra ämnen, bildade Alexandra 1,6 miljonerklubben. Namnet kom av att det då fanns 1,6 miljoner kvinnor över 45 år i Sverige. Tio år senare, 2008, bildades 2,6 miljonerklubben för de yngre kvinnorna mellan 18 och 45 år. Idag informerar klubben om allt som rör kvinnans situation. Utöver sjukvården engagerar de sig också i frågor som rör kvinnor på arbetsmarknaden, invandrarkvinnors situation, miljö, ekonomi och inte minst kultur som de menar är en viktig del i hälsan.

1,6 miljonerklubben är i dag en av landets största kvinnoföreningar med ca 33 000 medlemmar och har systerorganisationer i Norge, Tyskland, Ryssland och Bryssel. För Älska att åldras räkning berättar Alexandra om hälsa, kärlek, mode och vikten av att förlåta.

Hur ser du på att bli äldre?

Med åldern kommer livserfarenhet och med den en större klokskap, som gör att jag har bättre kunskap om både det egna jaget och hur andra människor är och hur livet fungerar. Det gör att jag känner mig mer trygg och tillfreds med mig själv i dag jämfört med tidigare.

Finns det något med åldrandet som varit annorlunda mot vad du förväntade dig?

Det som är förvånande är att det bara är utsidan som har förändrats, inuti känner jag mig som den unga människa jag alltid varit. När man mår bra känner man sig lika ung som förut och kan vara precis så spontan och barnslig som man vill. Det är en härlig känsla att veta att innanför den äldre mannen och kvinnans skal lever deras unga jag kvar.

Om du kunde säga något till den 25-åriga Alexandra om hur det är att vara i pensionsåldern, vad skulle det vara?

Att livet är vad du gör det till, oavsett var i livet du befinner dig. Det gäller att alltid plocka fram glädjeämnena och fokusera på dem, särskilt när det känns svårt. Det faktum att du blir äldre påverkar inte så mycket i sig, det viktiga är att du accepterar den du är just nu och inte kämpar emot förändringarna. Jag tror den typen av acceptans är särskilt viktig om du är sjuk. Om du accepterar att du är sjuk kan du hantera det bättre och agera därefter. För mig personligen handlar det bland annat om att förstå att jag inte kan vara vaken hela natten längre och acceptera att jag behöver sömn för att må bra.

Du har alltid varit en person som hörts och synts i det offentliga rummet. Hur är det att vara i en sådan position i dag jämfört med när du var yngre?

Jag upplever inte att det är någon större skillnad, annat än att jag förut var i offentligenheten i egenskap av nattklubbsdrottning och nu som hälsoprofet. Det är något jag både är stolt och glad över.

Enligt vår Sifo-undersökning är ingen så tillfreds med tillvaron som 60–69-åringarna. Aldrig har män och kvinnor varit så nöjd med utseendet, relationen eller vännerna som nu. Håller du med?

Absolut! Jag befinner mig i en god och fin period. Jag trivs med livet och lyfter fram det som är positivt och som ger mig glädje. Det gör att jag också klarar av det som är mindre bra. Sedan har jag lyckan att ha goda relationer med nära och kära och dessutom en ny man i mitt liv.

Hur gör du för att hålla dig i form?

Just livsstilsfrågorna är viktiga för mig och där ingår fokus på mat, motion och sunda vanor. Det kanske låter tråkigt, men det behöver det inte vara. Istället försöker jag att bejaka det jag mår bra av och tycker är roligt. För mig innebär det aktiviteter kring musik och kultur. Jag älskar att dansa och tar gärna en svängom på köksgolvet. När det kommer till att motionera finns det ju alternativ till gym. Faktum är att en kvarts motion om dagen räcker. Mitt bästa tips att ha ett rörelseschema, som du följer. Jag är även noga med att ta korta pauser i stillasittandet och tänjer och sträcker på mig minst en gång i timmen.

Vilka är dina bästa skönhetstips när det kommer till kläder och smink för kvinnor över 50?

Sluta följa trender och hitta din personliga stil med det som du trivs och klär i. Bara för att du har fyllt femtio behöver du inte ha dräkt eller knytblus, du kan vara snygg i jeans eller mockabyxor och jacka. Oavsett vad du har på dig är det viktigaste att du trivs i det, för gör du det utstrålar du det. Då blir du vacker. När det kommer till huden är mitt bästa tips rengöring och att tillsätta mycket fukt. Både för ansiktet, kroppen och håret. Använd gärna make-up, men inte för mycket.

Vår undersökning visar att 60- och 70-åringarna har bättre samliv än de som är 49 år och yngre. Hur ser du själv på kärlek och samliv? Är känslorna desamma i dag som när du var yngre?

Kärleken är evig, som Lena Philipsson sjunger. Den går inte över för att man blir äldre. Jag har en ny man i mitt liv och det känns fint att få dela livets glädjeämnen med en partner. Alla har ett behov av kärlek och har du möjlighet att bejaka den är det givande att göra det. Jag vet att ensamhet är ett stort problem bland äldre eftersom många har förlorat sin partner och lever själva. Jag tror det är farligt att isolera sig och att för mycket ensamhet inte är bra för någon. Då är det viktigt att försöka finna kärleken och närheten i sin familj och vänskapskrets.

Du har vunnit otaliga utmärkelser och är en förebild för många. Vilka förebilder har du själv?

Jag inspireras och imponeras av de som är engagerade. Jag vet själv hur viktigt det är med engagemang för att må bra. Just när det kommer till den frågan finns det många förebilder. Nobels fredspristagare Malala är en fin sådan. Hon är så ung och så modig och säker i sin övertygelse att hon engagerade sig trots faran för sitt eget liv. Mandela är också en förebild. Det han representerade var oerhört stort. Han lärde mig vikten av att kunna gå vidare och förlåta. Precis som han tror jag inte på att bära på hat, för om du envisas med att bära på en ryggsäck med negativa känslor kommer du inte vidare i livet.

Du har hunnit med mycket under dina år som yrkesverksam. Vilka drömmar vill du förverkliga – privat och yrkesmässigt?

När det kommer till 1,6- och 2,6 miljonerklubben vill jag fortsätta växa. Vi är just nu på väg in i ett femte land och blir därmed en internationell kvinnohälsoplattform som verkligen gör skillnad. Jag vill fortsätta vårt viktiga arbete med att skapa en jämlik värld där kvinnor har samma förutsättningar som män. Privat handlar mycket om att frigöra tid så att jag kan spendera mer tid med mina nära och kära.