Porträttbild ung kvinna
Möten

Äldrekontakt: ett initiativ som bryter ensamheten

Publicerad

Nedsatt rörelseförmåga, bortgångna vänner eller barn som bor långt borta – anledningarna till ensamhet på ålderns höst kan vara många. Älska att åldras har träffat Äldrekontakt som vill hjälpa äldre att knyta nya kontakter – när de tidigare, i många fall, inte längre finns kvar.

Älska att åldras redaktion åkte till Mälarhöjden utanför Stockholm för att vara med på en av Äldrekontakts fikaträffar som anordnas en söndag i månaden. Initiativet bygger på en modell från Storbritannien, som visar att äldre som deltar på fikaträffar upplever bättre livskvalitet och hälsa. För att initiativet ska vara möjligt i praktiken krävs frivilligt arbete; engagerade volontärer som bakar, lyssnar, skjutsar och hämtar. Och framförallt – som öppnar sina hem.

Den här gången är det Malin Doyon som är värd. Malin bor i en liten lägenhet vid Telefonplan, men brukar låna sina föräldrars hus i närheten när det är hennes tur att anordna fikaträff. För Malin, som just nu studerar, är det givande att kunna umgås över generationsgränserna.

- Det bästa med att vara volontär är känslan av att göra någonting bra för andra, att gästerna blir nöjda och uppskattar träffarna. Jag tycker att det är roligt att träffa nya människor, att mötas och umgås över olika åldrar. Alla har ändå någonting gemensamt, säger Malin.

Gruppen som vi får besöka består av nio pigga damer i övre åttioårsåldern som alla bor i närområdet. Stämningen är varm, skämtsam och välkomnande. Vi slår oss ned hos en av gästerna som bott i området i 60 år och ber henne berätta hur hon kom i kontakt med föreningen.

- Jag hittade Äldrekontakt genom en artikel i Dagens Nyheter, där jag läste om en kvinna som var volontär i föreningen. Jag kontaktade henne och fick hem all info om fikaträffarna, som jag sedan började gå på, berättar hon.

Frågan om damerna uppskattar fikaträffarna känns överflödig; alla nickar och skrattar till.

- Ja, det piggar upp otroligt mycket att få komma iväg på de här träffarna. Jag brukar inte ha så många att prata med, men på fikaträffarna har jag givande samtal med intressanta personer som gör att jag alltid känner mig gladare efteråt, säger en av gästerna.

En äldre och en yngre man sitter tillsammans och tittar på en telefon

Vad brukar ni samtala om när ni ses?

- Vi brukar diskutera olika aktuella händelser. Nu har de till exempel redan satt upp julgranen i Fruängens centrum trots att det är flera veckor till jul. Och lussebullar har de redan sålt i en månad!

Snart är det ettårsjubileum för gruppen och vad som kommer att hända då är fortfarande en överraskning. Ett speciellt minne för en av gästerna var fjolårets luciafirande, då det bjöds på lussebullar och alla volontärer var med. En annan gäst berättar om sitt starkaste minne med värme i rösten.

- På vår våravslutning i maj samlades vi alla på en fin veranda här i närheten där det serverades grillat. Det är inte så ofta jag äter det nu för tiden – så det var ju såklart fantastiskt.

Äldrekontakt växer snabbt och det finns idag 52 aktiva grupper fördelade på ett flertal orter i landet; Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Eskilstuna och Borås. Under 2018 planerar de att växa ännu mer – vilket är tur – för föreningen har redan hunnit göra skillnad för väldigt många…

- Jag vet att det är många som sitter hemma ensamma. Förr reste jag till exempel mycket, men det kan jag inte göra längre och därför är det skönt att få komma hemifrån lite – att få se andra väggar än mina egna, avslutar en av Malins gäster.

Är du intresserad av att gå med i Äldrekontakt, som volontär eller gäst? Läs mer här!