Skrattande vuxen med ett barn på ryggen
Livsstil

7 anledningar till att vistas utomhus

Publicerad

Minns du de varma sommarkvällarna när du kunde leka utomhus tills gatlyktorna tändes? Eller när du cyklade med vänner, gick på skattjakt eller kanske sålde jordgubbar? Nu har kanske åldern kommit ikapp och du har släppt taget om aktiviteter som dessa – men det finns fortfarande goda skäl att vistas utomhus. Öppna ytterdörren och ditt sinne – här är sju anledningar att ge sig ut i naturen:

Få dig en dos av solskensvitamin. Solen hjälper kroppen att skapa D-vitamin – också känd som solskensvitamin. Forskning visar att nästan 50 procent av världens befolkning lider av underskott på D-vitamin. Vitaminen är inte bara bra för humöret och skelettet utan skyddar oss också mot sjukdomar som hjärtsjukdomar, cancer och diabetes. Så ge dig ut i naturen och sup in lite sol – men var försiktig så du inte överexponerar dig.

Det är skönt att få lite miljöombyte. Genom att släppa blicken från marken möts du inte bara av grönt gräs, frisk luft och solsken utan kanske ser du saker du aldrig sett förut eller får chansen att bekanta dig med människor du aldrig träffat tidigare. Vem vet, kanske kan du finna inspiration ute i naturen.

Det kan vara bra för hjärtat. Ta en promenad, hoppa på cykeln, plocka upp tennisracket, ta ett dopp i sjön – motionsalternativen är oändliga. Förutom att det är kul blir du både starkare och gladare av att motionera. Folkhälsomyndigheten rekommenderar 150 minuter träning med måttlig intensitet eller 75 minuter högintensiv träning i veckan för hälsofrämjande effekt.

Det kan dämpa stress och förbättra din mentala hälsa. Naturen har en läkande effekt – en studie från Lantbruksuniversitetet visar att en dos lövsus om dagen kan räcka för att minska både stress och ohälsa. Genom att bosätta sig i ett grannskap med träd och grön omgivning kan man motverka ohälsa och bli på bättre humör!

Du kanske känner dig som ett barn på nytt. Visst, du är inte fem år längre men det betyder inte att du inte kan njuta av saker du gjorde när du var yngre. Minns du hur roligt det brukade vara att leka kurragömma i trädgården, pyssla, bygga koja eller fiska? Du är aldrig för gammal för att leka, du behöver bara rätt inställning! 

Det är en bra anledning att koppla från. Lägg ifrån dig din mobiltelefon, klappa igen din laptop, stäng av tv:n och ge dig ut för dagen! Det finns bokstavligen en hel värld där ute som bara väntar på att bli upptäckt. Öppna dina ögon och ditt sinne och ge dig ut och träffa vänner och främlingar. Det kan leda till värdefulla relationer och upptäckter som många gånger är mer intressanta än vad du hade varit med om hemma. 

Det är en påminnelse om att uppskatta de små sakerna. Det är lätt att fastna i en stressig vardag. Att våga ta ett steg utanför dörren kan vara ett bra sätt att återställa sig själv. Det tar dig ifrån ångest och ger dig möjlighet att känna lugn. Ta ett djupt andetag och påminn dig själv om att uppskatta alla de underverk du har inom räckhåll – vackra solnedgångar, fågelkvitter, den susande vinden eller doften av vår och sommar. Det är viktigt att vara närvarande i nuet, och när man är utomhus kan det vara lättare att lyckas med det. För var du än bor, finns det skönhet att se.

Källor:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/far/rekommendationer/

http://www.vetenskaphalsa.se/njut-av-naturen-och-bli-fri-fran-stress-samtidigt/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951/