Ett äldre par som myser på en brygga
Kärlek

6 anledningar att mysa mer

Publicerad

Det finns många anledningar till att mysa. Det är ett bekvämt sätt att kommunicera på utan att vi behöver använda ord. Att mysa får oss att känna oss tryggare och beskyddade samtidigt som vi känner en närmare koppling och får en större förståelse för varandra. 

Förutom de emotionella anledningarna finns det också en rad vetenskapliga anledningar till varför vi borde kramas oftare. Här hittar du sex goda anledningar, alla uppbackade av vetenskap: 

1. Du får ett bättre immunförsvar

Att det är större risk att bli förkyld när du är stressad kände du kanske till. Men visste du att social support, som att få kramar till exempel, skyddar dig från att bli sjuk? Och om du ändå blir sjuk är symtomen mindre allvarliga om du har kramats innan, det visar en studie som publicerades i tidskriften Psychological Science. 

2. Det hjälper mot dina rädslor

Att se en skräckfilm är något de flesta helst inte gör själva. Kanske kan det bero på att fysisk närhet gör dig mindre rädd. 

När gifta kvinnor deltog i en studie och fick berättat för sig att en elstöt var en del av studien steg deras ångestnivåer dramatiskt. Rädslan avtog dock i samma stund som någon tog tag i deras hand och höll den, framförallt när den hölls av deras partner. 

3. Det kan rädda din relation

Att mysa med sin partner är en grundsten i ett långt och lyckligt förhållande. Det visar en internationell studie som undersökte hur sexuellt tillfredsställda och lyckliga par var i sin relation.

Faktum är att du inte ens behöver vara vaken för att kelandet ska ge effekt. Richard Wiseman som är professor på Hertfordshire University i England bad över 1000 personer att beskriva hur de föredrar att sova samt betygsätta kvaliteten på sin relation. Enkäten visade att 94 procent av de par som gosade och sov tätt intill varandra var lyckliga i sin relation, bland de som inte fysiskt rörde varandra när de sov var det bara 68 procent som var lyckliga. 

4. Du får ett bättre sexliv

Vi vet redan att sex kan förbättra din hälsa på alla möjliga sätt. Lägg till kel i ekvationen och du kommer att må ännu bättre. En studie upptäckte att par som visar lite extra ömhet efter sex, som att till exempel gosa, kyssas eller skeda är mer tillfredsställda med sitt sexliv och lyckligare i sin relation. 

5. Det ger ditt ett lägre blodtryck

Forskning visar att kramas ger dig en högre oxytocinnivå, ett lägre blodtryck och sänker din hjärtfrekvens. Med tanke på att många i dag har högt blodtryck är det kanske ingen dum idé att kramas oftare? Dina kramar kan rädda liv.

6. Det sänker din kortisolnivå 

När forskare på universitetet i Wisconsin bad unga kvinnor att hålla spontana tal och lösa olika matteproblem inför en panel med främlingar steg deras kortisolnivåer i raketfart.

Efteråt fick kvinnorna antingen kramas med sin mamma, prata i telefon med henne eller se på en emotionellt neutral film. Det visade sig att de som kramades hade sänkt sin kortisolnivå en timme efter presentationen, vilket inte gick att säga för de som fått de andra alternativen.

Så vad väntar du på? 

 

Källor:

• Early skin-to-skin contact for mothers and their healthy newborn infants. Moore ER, Anderson GC, Bergman N, Dowswell T. Cochrane Database Syst Rev. 2012 May 16;5:CD003519

• Neurophysiological correlates of affiliative behaviour between humans and dogs. Odendaal JS, Meintjes RA. The Veterinary Journal. 2003 May;165(3):296-301.

• Individual and Partner Correlates of Sexual Satisfaction and Relationship Happiness in Midlife Couples: Dyadic Analysis of the International Survey of Relationships. Fisher WA, Donahue KL, Long JS, Heiman JR, Rosen RC, Sand MS. Archives of Sexual Behavior.  2014 Nov 5.

• Post sex affectionate exchanges promote sexual and relationship satisfaction. Muise A, Giang E, Impett EA. Archives of Sexual Behavior. 2014 Oct;43(7):1391-402.