Händer som formar hjärta i sanden
Att åldras

53 år – och jag har bästa tiden framför mig!

Publicerad

Jag är 53 år. En tant säkert, i mina barns ögon. En mogen kvinna kanske, i mina vänners ögon. En kvinna i sina bästa år, definitivt, i mina egna ögon.

Det är lätt att tro att åldern kommer med förfall. Vi har blivit matade den bilden sedan urminnes tider. Överallt finns information om hur vi kan hålla oss unga och skräckexempel efter skräckexempel på den ofrånkomliga ålderdomens baksidor möter oss dagligen. Demens. Smärta. Svaghet. Oduglighet. Ensamhet. Försummelse. Ja, listan kan göras lång.

Jag har två sanningar att avslöja. Den ena är att det inte finns något som heter evig ungdom. Att födas som bebis, sen bli barn, växa till tonårstjej, utvecklas till ung kvinna, bli en äldre dam och till sist dö som gammal tant: det är livets fullt naturliga lilla gång. Tänk om samhället kunde låta oss acceptera det? Tänk om vi fick lov att omfamna det faktum att vi blir äldre istället för tvingas kämpa mot det omöjliga?

Den andra sanningen jag vill frambringa är att vi bara blir lyckligare med åren. Många av de rädslor och fördomar som råder kring åldrandet är totalt obefogade. God hälsa är emellertid en viktig förutsättning för lycka på ålderns höst. Idag vet vi att många åldersrelaterade sjukdomar går att påverka, därför är det väl värt att investera i vår hälsa redan som unga, ge vår ålderdom de bästa förutsättningarna. Nya vetenskapliga rön visar dessutom att t ex motion och styrketräning visar god effekt även i höga åldrar. Bättre sent än aldrig!

Jag skrev inledningsvis att jag både känner och ser mig själv som en kvinna i mina bästa år. Blotta tanken på att jag inte ens är i närheten av mina bästa år – de kommer långt senare visar det sig – gör mig både lycklig och förväntansfull.

Med rapporten Älska att åldras vill vi visa att ålderdomen är allt annat än dyster. Vi vill bidra till en attitydförändring i samhället kring åldrandet och vi vill få fler att förstå vikten av att investera i sin hälsa genom hela livet.

Jag försöker att göra vad jag kan för att skapa de bästa förutsättningarna för en lycklig tid på min ålders höst. Min fråga till dig är: gör du?